Ontstaan, bestaan, vergaan en leegte

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 om 23:17

Ontstaan, bestaan, vergaan en leegte zijn slechts vier woorden, maar ze vatten het hele leven treffend samen.

  • Het ‘ontstaan’ is de schepping.
  • Het ‘bestaan’ is het onderhouden van de schepping.
  • Het ‘vergaan’ is de vernietiging waaraan dat wat geschapen is onderhevig is, want uiteindelijk vervalt alles en gaan levende wezens dood.
  • En tenslotte krijg je dan de ‘leegte’. Deze ‘leegte’ is echter geen leeg zijn , maar zit boordevol potenties voor het nieuwe begin, het nieuwe ontstaan, de nieuwe schepping.

Deze cyclus van 4 fasen schijnt een eeuwigdurend proces te zijn. Dat kunnen wij met onze menselijke hersenen  echt niet begrijpen. Maar we kunnen  wel enigszins een idee krijgen van wat er bedoeld wordt als we kijken naar de vier seizoenen.

  • De lente is het ‘ontstaan’.
  • De zomer is het ‘bestaan’.
  • De herfst is het ‘vergaan’.
  • En de winter is de ‘leegte’.

En wat geldt voor de seizoenen, geldt ook voor een mensenleven. De cycli zijn echter verschillend van duur. Zelfs het universum schijnt niet te ontkomen aan ‘ontstaan’, ‘bestaan’, ‘vergaan’ en ‘leegte’.  Alleen duurt deze cyclus vele miljoenen jaren.

 

Het ‘ontstaan’ en het ‘bestaan’ boezemt de mensen

over het algemeen geen vrees in,

maar dat doen ‘vergaan’ en ‘leegte’ vaak wel.

We hoeven echter niet bezorgd te zijn,

want na deze periodes is er immers

altijd weer een nieuw begin?

Volgens oude wijze boeken schijnt

de cyclus van ‘ontstaan’, ‘bestaan’, ‘vergaan’, en ‘leegte’,

zelfs een eeuwigdurend SPEL te zijn.

En ook dat kunnen we niet bevatten…...

Laat dit dan ook maar even voor wat het is, en laat ons kijken naar wat duidelijker is. Dat zijn de cycli waar we in ons eigen leven mee te maken hebben. Dus het kind zijn, het volwassen zijn, het ouder worden, en de fase daarna. Elke fase heeft zijn uitgesproken bedoeling en bekoring. Laat ons dan ook van elke periode genieten en ze ten volle benutten. Bijvoorbeeld zoals een klein kind nieuwsgierig is om het ’bestaan’ in te groeien. Het wil die fase bereiken. Het wil groot en zelfstandig zijn. Zelfs de fase van ‘vergaan’ kan als prettig ervaren worden omdat je dan de rijpe vruchten plukt van de jaren die er aan vooraf gingen. Dan valt veel van het ‘moeten’ weg. En als we met de ‘leegte’ te maken krijgen, kunnen we de volle potenties smaken van dat wat klaar ligt om opnieuw geboren te worden. Het is een leegte die vol is. Daarom is het woord ‘vol-ledig’ ook zo veelzeggend en boeiend.

 

Ontstaan

Bestaan

Vergaan

Leegte

Wat hier geschreven staat is niet iets wat mensen bedacht hebben, maar wat inherent is aan hoe het in de Natuur gaat. Wij zijn dan ook verstandig als we de natuurlijke wetten leren kennen en ervoor kiezen om met die wetten samen te werken, er mee te leven. Dus meegaan met de  natuurlijke stroom. Mensen zouden ook nooit hoogmoedig mogen worden, want de natuurlijke wetten zullen het altijd winnen van de menselijke. De natuurlijke wetten gaan het menselijke vernuft verre te boven.

 

Deze zaken die ‘in het groot’ gelden, gelden eveneens voor zaken ‘in het klein’.

Ze gelden dan ook voor ieders eigen leven en de gebeurtenissen die daarin plaatsvinden.

 

Als je je overgeeft en met de natuurlijke stroom meegaat, weet dan dat er altijd voor je gezorgd wordt. De mate van je vertrouwen hierin blijkt bepalend te zijn. Dit laatste is erg belangrijk om te weten. De ervaring is, dat wanneer je de natuurlijke wetten leert kennen en er mee meegaat, je leven alleen maar gemakkelijker, vreugdevoller en eenvoudiger wordt. Dúrf dan ook volledig te vertrouwen en je over te geven aan die natuurlijke gang van zaken. 

De wens is dat ieder zal genieten van elke levensfase; vooral ook van de fase van de ‘leegte’, want deze schijnt de meest veelbelovende te zijn. Hoewel, als we ver genoeg gevorderd  zijn, er geen onderscheid meer gemaakt of gevoeld zal worden tussen die fases. Dan zijn we altijd in de ‘leegte’, ook al bevinden we ons in het ‘ontstaan’, ‘bestaan’, of ‘vergaan’.

 

Dit artikel geeft stof tot nadenken. Gebruik daarbij niet alleen maar je hersenen, maar ook je gevoel en onderscheidingsvermogen. Kijk wat met je resoneert. Want vooral daarmee kom je telkens een stap (of stappen) verder in je persoonlijke groei. Trek dus je eigen conclusies en geef daarmee je leven vorm.

 

 

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.