Tijd vervliegt.......

Gepubliceerd op 12 augustus 2024 om 17:36

Tijd vervliegt, maar het NU blijft

 

Iemand vertelt:

           ”Het is als de dag van gisteren dat ik 20 jaar was. Ik had een heerlijk leventje. Alles was leuk en ik had veel plezier. Ik dacht alle tijd van de wereld te hebben, maar ik wist niet dat hij als los zand tussen mijn vingers zou wegsijpelen.

           Het is als de dag van gisteren dat ik 30 jaar was. Ik werd volledig in beslag genomen door man en kinderen, het huishouden en het werk. De tijd vloog voorbij. Het was steeds een race tegen de klok. Ik had geen tijd om bij de dingen stil te staan en te genieten.

      Het is als de dag van gisteren dat ik 40 jaar was. Ik had het nog steeds even druk en mijn kinderen waren groot voordat ik er erg in had. Ik hield alles bij. Ik zorgde voor de dingen van alledag…. het huishouden…. de boodschappen…. het werk….. Waar en wat heeft de tijd  me    gebracht?

            Het is als de dag van gisteren dat ik 50 jaar was. De kinderen waren de deur al uit en leidden hun eigen leventje. Ik was zelfs oma geworden. Nu kon ik het rustiger aan doen en genieten van de dingen die ik voor mezelf wilde. Een nieuw leven brak aan …..maar toch nog steeds het werk...en het huis...en mijn man…. en de kinderen en kleinkinderen….

Wel werd ik sneller moe. Te vaak had ik nog het gevoel dat de ochtend aan de avond zat vastgeplakt. Zo snel ging alles voorbij.

Nu ben ik de 60 gepasseerd en neem ik tijd om mijn leven te beschouwen en geef ik er aan toe om mijn kleine geneugten te genieten. Toch werk ik nog parttime. Maar ik weet nu dat ‘nu’ het belangrijkste ogenblik is in mijn leven en dat de tijd maar voortraast…. en blijft voortrazen.”

Laat die laatste zin een lesje zijn voor jong en oud.

Namelijk weten, ook al sta je er niet bij stil, dat de tijd ons

door de vingers glipt. Dat je de tijd eigenlijk maar op

één manier goed kunt beleven,

en dat is door steeds in het ’nu’ te zijn.

Want ’nu’ is het altijd. Immers,

toen je 20 jaar was, was het ‘nu’ in je beleving.

Toen je 30 jaar was, was het ook steeds ‘nu’ in je beleving.

En dat geldt ook voor je 40e, je 50e,

en je 60e levensjaar en verder.

Maak een begin met ‘nu’ te genieten, zelfs al is het van vervelende klussen die je te doen hebt.

Besef dat het altijd ‘nu’ is.

Leef in het ‘nu’, voél het, proéf het.

 

Wees je ervan bewust, want het is zonde als je op een gegeven moment beseft dat je leven in een ijltempo aan je voorbij getrokken is. Bewust leven kan alleen maar door in het ’nu’ te zijn. Dat is de enige manier van leven die de moeite waard is. In feite is dat de eeuwigheid, want daar is het alleen maar altijd ‘nu’. Daar bestaat de tijd niet. Als je leeft met de tijd, dan word je geleefd. Alleen in het ’nu’ leef je zelf.

 

En hoé je dat dan doet?

Door alles met aandacht te doen. Dat je eet als je eet. En niet in gedachten  al etend je boodschappenlijstje reeds maken. Dat je loopt als je loopt, dat je zit als je zit, dat je afwast als je afwast, enz. Dat je er elk moment dus helemaal bij bent en geniet van wat je aan het doen bent.

Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen met in het ’nu’ te leven.

Kijk maar eens hoe dat bevalt. Het is wel even oefenen, maar je leven zal beslist meer vervullend zijn.

 

Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen met in het ’nu’ te leven.

Kijk maar eens hoe dat bevalt. Het is wel even oefenen, maar je leven zal beslist meer vervullend zijn.

Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.

Zie knop 'contact'.