Men stelt dat technieken uit de vechtsport (in dit geval van de Samoerai) ons lessen leren die ook van toepassing zijn op het dagelijks leven.
Zo zouden we geen energie moeten verspillen, maar de kracht van de ander gebruiken. Bijv. als je met je vuist probeert de vuist van de ander weg te drukken, ondervind je veel weerstand. Dat is als het botsen van twee ego’s, van jouw gelijk tegen de ander zijn of haar gelijk. Maar als je je hand opent en de ander zijn vuist daar tegenaan laat plaatsen en laat duwen, dan gebeurt er iets heel anders. De open hand kan dan bepalen waar hij de vuist naar toe wil laten gaan. Hij gebruikt daarvoor de kracht die de ander d.m.v. de vuist geeft. Daardoor is de geopende hand in feite sterker. Probeer het maar eens uit met iemand. Dus letterlijk uitproberen, fysiek.
Blijkbaar werkt het ook zo in het gewone leven. Als je je openstelt, dat je dus kwetsbaar durft te zijn, dan gebeurt er iets raars. In plaats van zwak te zijn, kom je in je kracht. Je eigen kracht. En die is onuitputtelijk.
Verder leert de vechtsport van de Samoerai dat je dient te zorgen dat je lichaam, je ziel en je geest met elkaar in balans zijn. Dat bereik je door je stevig te gronden. Dus met beide benen stevig op de grond te staan. Als je dat doet maak je blijkbaar ook beter contact met je rechterhersenhelft, waar 6/7 van de capaciteiten van je hersenen zitten. De linker hersenhelft is de ratiokant. Deze domineert bij de mensen in onze westerse cultuur en brengt slechts 1/7 deel in. In de rechterhersenhelft zit dus veel meer informatie, evenals creativiteit, overzicht, intuïtie en emoties. In deze helft weten we dus meer. We dienen hem dan ook te leren gebruiken.
We zouden ook meer ontspannen moeten zijn. Want als we gespannen zijn is het veel moeilijker om lichamelijke bewegingen te maken. Maak je lichaam maar eens stijf, dan voel je het verschil. In een gespannen toestand is het ook moeilijker om geestelijke bewegingen te maken. Dus dan kom je ook moeilijker in je rechterhersenhelft.
Als je goed ontspannen bent en stevig gegrond, dus stevig in je lichaam zit, werkt je rechterhersenhelft des te beter. Je horizon wordt breder, je (over)ziet meer en de dingen gaan gemakkelijker, als vanzelf. Je hoeft steeds minder te doen.
De Samoerai leren ook dat bewustwording dé voorwaarde is voor verandering. Dus je moet eerst iets inzien en begrijpen voordat je kunt veranderen. En dat het leven alleen maar beschikbaar is in het hier en nu. En dat is NU.
Tja, hebben we deze wijsheden al niet vaker gehoord? Maak er maar optimaal gebruik van.
Wil je op dit artikel reageren, dan kan dat via de contactpagina.
Zie knop 'contact'.